tatlı rüyalar akademisi
#001
uyku eğitimi nedir?
Ne yazık ki uyku eğitimi denildiğinde herkesin aklına ilk gelen yatağında ağlamaya bırakılan bir bebek oluyor. Einstein’in “Önyargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan daha zordur.” sözü geliyor bu gibi durumlarda aklıma. Eski dönemlerde yapılan, önerilen, ağlamaya terketme gibi yöntemler sebebiyle birçok aile uyku eğitimine karşı. Karşılar çünkü uyku eğitimi denildiğinde neden bahsedildiğini aslında bilmiyorlar.
Gelin şimdi ben biraz uyku eğitimi derken ne demek istediğimizden bahsedeyim size.
Uykunun insan için olan öneminden başka bir zamanda bahsederiz ama bebeğin gelişiminin büyük bir parçasını oluşturduğunu da kimse inkar edemez.
Uyku eğitimi; bebeğin/çocuğun yaşına uygun zamanlarda, yaşına ve gelişimine destek olacak miktarlarda,doğru oda koşullarda, her uyku döngüsünde size ya da desteğe ihtiyaç duymadan uykuya dönebileceği şekilde uykulara desteksiz bir şekilde yatması demektir.
Aslında zaten bebeğin gelişimi için sağlıklı olan da budur. “Uyku eğitimi” adı o kadar öcü gözükmeye başladı ki bu önyargılardan ötürü, adına uyku eğitimi değil, sağlıklı uyku alışkanlıkları da diyebiliriz.
HERKES UYKU EĞİTİMİ ALMALI MI?
Uyku eğitimi almazsanız bebeğiniz herhangi bir şeyden geri kalmaz. Her ailenin mutlaka bebeğine uyku eğitimi vermesine gerek yoktur. Bu biraz şans, biraz bebeğin mizacı, biraz aile dinamikleri ile ilgili bir durumdur.
Örneğin; bebeğini sallayarak uyutan bir ailemiz olsun.
Gündüz sallanarak uyuyor ve uyku sürelerinde de bir sorun yok.
Akşam uykusuna da yine sallanarak ama yaşına uygun saatlerde yatıyor ve sabaha kadar uyuyor, olsun.
Şimdi bu durumda eğer bu aile, bebeğin ağırlığından ötürü sallamakta zorlanıyorum ya da artık sallamak istemiyorum derse o zaman EVET uyku eğitimi almalılar. Fakat sallamakla alakalı bir sorunumuz yok, biz yorulmuyoruz o da gayet güzel uyuyor diyorlarsa, uyku eğitimi almalarına gerek yok.
@tatliruyalarakademisi
tatlı rüyalar akademisi - uyku eğitimi nedir?
#001
İkinci bir örnek verelim. Bu ailenin bebeği de emerek uyusun ve gündüz uykuları maksimum 30-40 dakika sürsün. Akşamda saat başı uyanıyor ve emmeden uykuya dönmüyor olsun.
Bu durumda bu aile, hatta emziren olarak özellikle bu anne süreci ne kadar devam ettirebilir?
Anne dinlenemiyor, aile uyuyamıyor, bebeğin uykuları sürekli bölünüyor, uykusuzluk kaynaklı gün içinde gerginlikler ve mutsuzluklar devam ediyor. Bir gün elbet düzelecek umuduyla hiçbir şey yapmadan sürdürülebilir bir hayat tarzı değil.
Unutmayın siz iyi olmadıkça, siz kendinizi mutlu, huzurlu,sakin hissetmedikçe bebeğinizi de sakinleştirmeniz bir o kadar zor olacaktır. Hem kendinize, hem bebeğinize hem de ailenize neden bunu yapasınız?
YAKLAŞIMIM
Gelelim benim uyku eğitimindeki yaklaşımıma. Öncelikle bebeğimizden/çocuğumuzdan gerçekçi beklentiler içinde olmalıyız. O yüzden çocuğunuzun yaşına, mizacına göre süreci şekillendiriyoruz. Kimi bebek temas sever, kimisi mesafe sever. Herkesin planı, hikayesi kendine özeldir.
Korktuğunuz gibi bebeğinizi ya da çocuğunuzu yatağına koyup odadan çıkıp kendi kendine uykuya dalmasını beklemiyoruz. Adım adım ona sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için değişiklikler yapıyoruz. Bu değişiklikleri yaparken de bebeğinizin tepkilerine göre onun belirlediği hızla ilerliyoruz. 3 gün sonra şu aşamada olmalıyız şeklinde katı kurallarımız yok. Bol bol temas, sarılma, kucaklaşma mevcut.
Ve son olarak şunu söylemek isterim ki; uyku eğitiminin başarı kriteri, bebeği/çocuğu yatağına uyanık koydunuz ve kapıyı çekip odadan çıktınız demek değildir! Ailenin mutluluğu, bebeğin huzuru sağlandıktan ve kaliteli uykulara kavuştuktan sonra dilerseniz bebeğiniz uyuyana kadar da odasında kalabilirsiniz. Bu tamamen ebeveyn olarak sizin tercihiniz olacaktır.
Sevgiyle kalın.
Elifcan Süzgün
Hamile ve 0-3 Yaş Uyku Danışmanı
@tatliruyalarakademisi