tatlı rüyalar akademisi
#002
YENİDOĞAN DÖNEMİNDE UYKU
Tebrikler, bir bebeğiniz oldu! Öğrendiğiniz andan itibaren ara ara korkudan ama çoğunlukla da heyecandan yüreğiniz ağzınızda beklediğiniz bebeğiniz sonunda kucağınızda!
2 kişi olarak çıktığınız evinize 3 kişi olarak geri döndünüz. Hastanedeki kalabalıktan çıktınız ve şimdi çekirdek ailenizle beraber evinizdesiniz. Birkaç gün içinde evinizin her köşesi bebek kokusuyla sarmalanacak, oksitosinin doruklarına ulaşacaksınız.
Peki şimdi yeni düzen nasıl olmalı? Sizleri neler bekliyor?
İlk hafta bebekler uzun süre uyurlar, daha henüz gazları yoktur. Bu hafta bebeğinizi 2 saatte bir beslemek, altını değiştirmek ve tekrar uykuya döndürmeye odaklanın.
İkinci haftadan itibaren artık balayı haftasının sonuna gelmiş oluruz. 1. ayı doldurana kadar acıktığında emzirin, gazını çıkarın, bezini değiştirin ve ileriye yatırım olarak da sizin dışınızda birilerinin de onunla ilgilenmesine izin verin. İlk ay gece gündüz ayrımını oturtmak için; gündüz tek seferde 2 saatten fazla uyumasına izin vermeyin. Gündüz aydınlık ve sesli bir ortamdayken, gece sessiz ve karanlık, loş bir ortam yaratın. Eğer emziriyorsanız, emzirme iyice oturduktan sonra -ortalama 1.ayı doldurmayı bekleyin- günde 1 defa anne harici biri aracılığıyla (örneğin; baba, anneanne, babaanne gibi.) sağdığınız sütü biberonla vermeyi düşünebilirsiniz.
2. haftadan sonra yavaş yavaş uyku rutinlerinizi de oluşturmaya başlayabilirsiniz.
İlk haftalarda bebeklerin gece uykusuna geçişleri 22.00 civarını bulabilir, bu da normal bir durumdur.
6. haftadan itibaren artık bir yatma ritüeliniz olmalı. Şimdi bebeğiniz etrafına gülücükler saçmaya başlamış ve sizinle olmaktan keyif aldığı için yatma zamanlarda direnç gösterebilir. Bu dönemde gece uykusu biraz daha düzene girer ama gündüzler için bunu söylemek henüz erkendir. Şanslıysanız bu dönemde bebeğiniz gece 4-6 saat arasında blok uyku uyuyabilir. Bu bebeğin mizacıyla ve karakteriyle ilgilidir. Sakin bir bebeğiniz varsa bunu yaşamanız olasıdır.
Bu haftalar sosyalleşmeye başladığı dönem olarak gündüz gülücükler eşliğinde geçse de kolik ve gaz sıkıntılarının tavan yaptığı dönemdir. Önümüzdeki 6 hafta içinde azalarak sona erecektir.
@tatliruyalarakademisi
tatlı rüyalar akademisi - yenidoğan döneminde uyku
#002
7-8. haftalarda uyku işaretlerine dikkat etmeye başlamalısınız, bebeğinizi çok yorgun olmadan uykuya geçirmeniz gerekir. Kolik bebeklerde bunu anlamak daha zordur ve onların düzene girmesi de bu sebeple daha fazla zaman alır.
Bu aşamada yine geleceğe yatırım olarak size önereceğim şey, bebeğinizi her ağladığında emzirmemeniz olacaktır. Bebeğiniz her ağladığında aç değildir, o an keyifsiz, yorgun ya da gaz sancısı çekiyor olabilir. Besleme sürelerinizi de göz önüne alarak bebeğinizi her ağladığında emzirerek ya da besleyerek sakinleştirmek yerine farklı rahatlatma teknikleri denemeniz de fayda olacaktır.
3-4. aylar artık gündüz uykularınızda yavaş yavaş oluşmaya başlar. Kolik ve gaz sıkıntıları sona erer. Bu dönemde artık bebeğinizi babynest, salıncak vb gibi yerlerde uyutmak yerine uykularını beşiğinde yaptırmaya başlamanın zamanıdır.
4. ayda uyku gerilemesi görülebilir, bu dönemde non rem uykusu oluşmaya başlar ve bu da bebeklerin her döngüde daha çok uyanmalarına neden olabilir.
Peki bu dönemde neler yapılabilir?
Bebeğinizi uyku rutinlerini yaptıktan sonra uykulu ama henüz uyumamışken yatağına yatırarak kendi kendine uykuya dalmasına fırsat vermelisiniz. 5-20 dk arası bir süre beklenip eğer uyumadıysa ertesi gün tekrar deneyebilirsiniz.
Uyku arasında çıkardığı her sesin uyanıklık mı yoksa kısmi uyanma mı olduğu anlamak için sesleri dinleyerek reaksiyon alın. Eğer beslenme zamanı değilse ve uykuya dönmediyse besleyerek değil farklı şekillerde rahatlatarak uykuya döndürmeyi deneyin.
Gece uyanmalarında ışık yakmayın, sıkıcı olun ve olabildiğinizce sessiz olun. Minik bir gece lambası açık olabilir.
Her ihtimale karşı yatağın yanında temiz çamaşır, bez ve kıyafet olsun ki ihtiyaç duyduğunuzda hızlı bir şekilde müdahale edebilin.
Gündüz olduğunda bebeğinizi yataktan alın ve gün ışığında besleyin.
Gündüz ve gece aynı odada aynı yatakta uyuması uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Bu arada, kendinize vakit ayırmayı, etrafınızdakilerden yardım almayı ihmal etmeyin. Unutmayın, siz ne kadar huzurlu, sakin ve mutlu olursanız bebeğinizde o kadar kolay sakinleşip rahatlayacaktır.
Sevgiyle kalın.
Elifcan Süzgün
Hamile ve 0-3 Yaş Uyku Danışmanı
@tatliruyalarakademisi